Beste VR locaties in Nederland
Home

DE BESTE VR ERVARING
IN NEDERLAND

WAT IS FREE-ROAM VR?

Bij Free-Roam VR kun je vrij rondlopen in een virtuele wereld omdat je niet vast zit aan draden.  De virtuele wereld heeft het formaat van de ruimte waar je in staat, waardoor je rond kunt lopen zonder je zorgen te maken over echte muren.

Bij Free-Roam VR speel je doorgaans met meerdere personen tegelijkertijd. Je ziet en praat met elkaar net zoals als in de echte wereld.

Het element van bewegen zorgt ervoor dat de ervaring levensecht aanvoelt. Lichaam en geest worden voor de gek gehouden en de virtuele wereld wordt jouw nieuwe realiteit. Je stapt over obstakels heen die er in het echt niet liggen en als je hoogtevrees hebt dan wordt het heel erg spannend.

ARCADE vs FREE-ROAM VR

groeiend aanbod

Er komen steeds meer aanbieders van VR entertainment.  Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen Free-Roam VR en arcades.

Bij een arcade is de bewegingsruimte beperkt. Doorgaans beweeg je door de virtuele wereld met een joystick op een controller en zit je aan een kabel vast. In een arcade speel je vaak alleen.

VR arcade
VR ervaring Zero Latency VR

VRIJ ROND BEWEGEN

SIZE MATTERS

Een voordeel van Free-Roam VR is de eenvoud, omdat spelers geen kennis nodig hebben over het gebruik van controllers. Je verplaatst je door gewoon te lopen.

De grootte van het speelveld en de opzet van de VR ervaring hebben invloed op je bewegingsvrijheid. Bij een kleiner speelveld zul je je nauwelijks verplaatsen, terwijl bij de grotere speelvelden (> 100m2) kun je als speler honderden meters afleggen.

VR arena grootte

VR AANBOD IN NEDERLAND

Vergelijking

De verschillen tussen Free-Roam VR aanbieders is groot. Een belangrijk element is de VR-game zelf. 

Daarnaast kan er gekeken worden naar de specificaties van het systeem. De belangrijkste specificaties zijn in dit overzicht uiteengezet van de populairste Free-Roam VR aanbieders in Nederland.

– Sommige aanbieders adverteren met een groter speelveld dan dat deze werkelijk is. Het speelveld is in dit geval onderdeel van de totale oppervlakte. In deze vergelijking is gekeken naar de werkelijke oppervlakte  waarbinnen een speler zich kan bewegen zonder de veiligheidsmarges.

– De Free-Roaming score laat zien hoeveel bewegingsvrijheid een speler heeft en welke afstanden er worden afgelegd. Dit is afhankelijk van de grote van het speelveld en het ontwerp van de VR game.  Afstanden die worden afgelegd door een speler lopen uiteen van 25m tot wel 1000m.

– Bij de beeldkwaliteit is gekeken naar de gebruikte hardware/techniek.  Niet alleen de resolutie en het Gezichtsveld (FOV) zijn van belang, maar ook hoe de beelden worden gegenereerd. Zo heeft een standalone VR bril aanzienlijk minder rekenkracht tot de beschikking dan wanneer de VR ervaring vanaf een streaming server wordt gedraaid.

– Bij geluidskwaliteit is gekeken naar gebruik van gaming headphones ten opzichte van standaard luidsprekers die vast aan de VR bril zitten. Deze luidsprekers sluiten niet het geluid van buiten af en zijn over het algemeen minder goed dan dedicated headphones. Ook de mogelijkheid om met elkaar te communiceren is meegenomen in deze beoordeling.

– De speelduur is de tijd dat spelers zich in het speelveld bevinden. De game ervaring is doorgaans enkele minuten korter. Bij Lightning VR is wel spraken van een 20 minuten game play.