DE BESTE VR ERVARING

in nederland

WAT IS FREE-ROAM VR?

Bij Free-Roam VR kun je vrij rondlopen in een virtuele wereld omdat je niet vast zit aan draden.  De virtuele wereld heeft het formaat van de ruimte waar je in staat, waardoor je rond kunt lopen zonder je zorgen te maken over echte muren.

Doorgaans speel je een game en kun je dit met meerdere personen tegelijkertijd doen. Je ziet en praat met elkaar net zoals als in de echte wereld.

Het element van bewegen zorgt ervoor dat de ervaring levensecht aanvoelt. Lichaam en geest worden voor de gek gehouden en de virtuele wereld wordt jouw nieuwe realiteit. Je stapt over obstakels heen die er in het echt niet liggen en als je hoogtevrees hebt dan wordt het heel erg spannend.

ARCADE vs FREE-ROAM VR

groeiend aanbod

Er komen steeds meer aanbieders van VR entertainment.  Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen Free-Roam VR en arcades.

Bij een arcade is de bewegingsruimte beperkt. Doorgaans beweeg je door de virtuele wereld met een joystick op een controller en zit je aan een kabel vast. In een arcade speel je vaak alleen.

VR arcade
bedrijfsuitje

size matters

vrij rond bewegen

Een belangrijk voordeel van Free-Roam VR games is de eenvoud, omdat spelers geen kennis nodig hebben over het gebruik van controllers. Je verplaatst je door gewoon te lopen.

De grootte van het speeldveld en de VR game hebben invloed op je beweegvrijheid. Bij een kleiner speeldveld zul je je nauwelijks verplaatsen, terwijl bij de grotere speelvelden (> 100m2) kun je als speler honderden meters afleggen.

de verschillen

AAnbod in nederland

De verschillen tussen Free-Roam VR aanbieders is groot. Een belangrijk element is de VR-game zelf. 

Daarnaast kan er gekeken worden naar de specificaties van het systeem. De belangrijkste specificaties zijn in dit overzicht uiteengezet van de populairste Free-Roam VR aanbieders in Nederland.

– Sommige aanbieders adverteren met een groter speelveld dan dat deze werkelijk is. Het speelveld is in dit geval onderdeel van de totale oppervlakte. In deze vergelijking is gekeken naar de werkelijke oppervlakte  waarbinnen een speler zich kan bewegen zonder de veiligheidsmarges. 

– De Free-Roaming score laat zien hoeveel bewegingsvrijheid een speler heeft en welke afstanden er worden afgelegd. Dit is afhankelijk van de grote van het speelveld en het ontwerp van de VR game.  Afstanden die worden afgelegd door een speler lopen uiteen van 25m tot wel 1000m.

– Bij geluidskwaliteit is gekeken naar gebruik van gaming headphones ten opzichte van standaard luidsprekers die vast aan de VR bril zitten. Deze luidsprekers sluiten niet het geluid van buiten af en zijn over het algemeen minder goed dan dedicated headphones. Ook de mogelijkheid om met elkaar te communiceren is meegenomen in deze beoordeling.

– De speelduur is de tijd dat spelers zich in het speelveld bevinden. De game ervaring is doorgaans enkele minuten korter. Bij Lightning VR is wel spraken van een 20 minuten game play.